Az Európai hulladékcsökkentési hét hazai díját a ”Dobd le a textilt!” újrahasználati programunkkal újra megnyertük

Társaságunk újra első helyezett lett az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjának „gazdálkodó/ipari szervezet” kategóriájában, a „Dobd le/fel a textilt! – közösségi upcycling program a textilek és bútorok újrahasználatáért” elnevezésű programsorozatunkat tartotta a hazai döntőbizottság a legjobbnak. Ezzel 2021 után a 2022-es tematikus akciónk is díjat nyert.

2022-ben is megrendezésre került a nemzetközi hulladékcsökkentést és megelőzést célzó kampány, melyen a hazai vállalkozások, civil szervezetek és intézmények által regisztrált programok száma a részt vevő 30 ország közül az 5. helyre emelte hazánkat. Európa legnagyobb környezetvédelmi témájú rendezvénye a tavalyi évben a textilhulladékokra fókuszált több mint 16 000 akció megvalósításával.

Akciónkat a 2021. évi programokhoz hasonlóan igyekeztünk a lehető legszínesebbé tenni és sokféle elemet belefoglalni, ezúttal már nem csak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is szerveztünk hulladékgazdálkodási foglalkozásokat. Új programunk összekapcsolja a textilek és a régi bútorok utóéletét, mellyel arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy az újrahasználattal és a megelőzéssel elkerülhető a hulladékképződés, mindezt összekötve a közösségi alkotás élményével az upcycling jegyében.

Ennek érdekében a kampány során az országban egyedülálló módon az általunk üzemeltetett újrahasználati központhoz létrehoztunk egy kárpitos javítóműhelyt, a MaKuckót. Ennek köszönhetően a megelőzést szolgáló tevékenységünk kiegészült az upcycling népszerűsítésével. A javítás eredményeképp minden esetben teljesen egyedi termékek készülnek, új értéket teremtve.

Programunk egyediségét erősíti, hogy nem egy különálló akciósorozatot alkottunk, hanem a meglévő szemléletformáló tevékenységünkbe építettük be az új elemeket. A MaKuckó mellett kialakítottuk az alkotás terét is, a MakuSpace-t, ahol a látogatóink az ehhez meghirdetett farmergyűjtő kampányunkból származó textilekből tolltartókat és ajándéktáskákat varrhatnak.

A 2022. évi események részét képezte két, a reuse-t és az upcyclingot népszerűsítő kiállítás is, amelyek megmutatták, hogy a régi dolgoknak is van helyük az új között, és azt, hogyan adható a régi textileknek és bútoroknak egy kis kreativitással új élet, még egy esély. A kiállítások a MiReHu központjában és a Miskolci Egyetemen továbbra is megtekinthetők, valamint a textil témájú információs tábláink e-book formájában elérhetők a honlapunkon.

„A MiReHu csapata nagyon büszke, hogy szemléletformáló tevékenységünk másodszor is elismerésre került az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezői által. Társaságunk elkötelezett a szemléletformálás iránt, a tavalyi évben több, mint 1000 iskolás járt foglalkozásainkon, ahol a játékos órák alatt élmények formájában gazdagodhattak a környezettudatos és fenntartható gondolkodásmódhoz szükséges tudással.”- mondta Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője.