Ki gondolta volna? - 10 éves a MiReHu

Egy kicsit elmélkedve, a gondolataimat rendezve ülök Lullán a Kigondoltavolna kávézóban élvezve a szabadság nyugodt perceit. Nézem itt, ahogy itt mondják a somogyi Toszkánában a zöld dombokat és az ott legelő marhákat, miközben kávét szürcsölgetek és próbálom rendezgetni magamban ez elmúlt tíz évet.

Igen eltelt tíz év, a Mirehu, akkor még Mirehuköz megalapítása óta. Egy ekkora időszak már céges értelemben is egy szép évforduló és azon gondolkozom, hogyan tudnánk méltó módon megünnepelni. Ez talán a legnehezebb kérdés, mivel az elmúlt tíz év talán legintenzívebb időszakát éljük meg a mindenki által ismert változások miatt, mindenki csúcson teljesít, nem igazán van idő az ünneplésre.

De egy kicsit nézzünk vissza a múltba is, a kávézó neve adja is a kérdést: Ki gondolta volna? Ha sokan szívükre teszik a kezüket, akkor nagyon kevesen gondolták, illetve adtak volna esélyt arra, hogy ez a cég most tíz éves szülinapját ünnepelheti. Viharos, feszültségekkel teli időszakban hozták létre annak érdekében, hogy új megoldást adjon a helyi hulladékgazdálkodás kezelésére.

A cég elindításában résztvevő eltökélt emberek adták azt a szellemiséget, amely ma is a céget jellemzi. Ez igaz volt a vezetőkre, a támogatókra, de a fizikai állományra is, hiszen nélkülük ez nem ment volna. Egy kicsit közhelyes, de az elszántság, a lehetetlen nem ismerése, a feladatközpontúság akkor is és ma is a működésünk alapja. Sokszor embertelen, háborús körülmények között teltek a mindennapok, de a feladatok a kollektíva miatt mindig elvégzésre kerültek, a cég pedig tudott építkezni. Az a cég, amely eszközök és telephely nélkül, a társulástól kapott hitellel kezdte meg működését, belevágva egy olyan bizonytalan jövőbe, amelyhez leginkább vakmerőségre volt szükség.

A befektetett energia, a tenni akaró emberek munkája meghozta a gyümölcsét, a cég erőteljes fejlődésnek indult, jöttek a fejlesztések új járműpark, új létesítmények formájában és gyarapodott a cég országos elismertsége is.

Szintet, vagy szinteket tudtunk lépni a hazai hulladékgazdálkodásban, a cég nevét egyre többen megismerték és egyre többen fordultak hozzánk tanácsért, a nálunk folyó szakmai munka országosan ismert volt.

A szakmaiság adta meg az alapját annak, hogy egyedülálló módon belevágjunk szemléletformálási tevékenységünkbe, kinyissuk kapuinkat a nagy nyilvánosság előtt és edukációs tevékenységet végezzünk mindannyiunk jövője érdekében. Mintha másoltuk volna az eljárást a múltból, elszánt emberek csapattá összeforrva ha kellett kukásautót építettek gyerekeknek, foglalkozásokat tartottak folyamatos rendszereséggel iskolásoknak, majd felnőtteknek, fejlesztették edukációs programunkat annak a víziónak a megvalósítása érdekében amelyet egy egyszerű szlogennel jellemeztünk: Hulladékgazdálkodás másképp!

Ha újra olvassuk a korábbi sorokat, akkor számomra egy dolog mindenféleképpen kiderül. Akik tettek a cég működéséért jobbak és másak akartak lenni a megszokottól, ezt most kicsit giccsesen Mirehu power-nek hívjuk a kollégák saját elmondása alapján.

Ez az erő most is itt van velünk, a mi jedi lovagjaink minden nap teszik a dolgukat, éjjel és nappal, mert büszkék arra, hogy egy olyan csapatnak a tagjai, akik egy kicsit többek akarnak lenni most és a jövőben is.

A nap egyre jobban tűz, a marhák is jól laktak, én pedig lassan a kávém is elkortyolgattam. Csak egy kérdés maradt bennem: Ki gondolta volna, hogy a Mirehu mára a hazai hulladékgazdálkodás etalonjává tud válni?

A válasz egyszerű, ez a csodálatos közösség, aki ide juttatta ezt a céget. Köszönet érte.

Boldog születésnapot Mirehu!

 

Ladányi Roland

ügyvezető

 

 

A borítókép Jabapuszta-Lullán 2023. július 29-én készült a Kigondoltavolna kávézóban