Már világraszóló jó gyakorlatok között a MiReHu szemléletformáló programja

A műanyaghulladék jelentős globális probléma, amely veszélyezteti az ökoszisztémákat és az emberi egészséget. Jelentős mértékben hozzájárul a bolygót érintő hármas válsághoz, súlyosbítva a környezetkárosodást, az éghajlatváltozást és a biológiai sokféleség csökkenését.

A globális műanyaghulladék-termelés 2000 és 2019 között több mint kétszeresére nőtt, elérve a 353 millió tonnát. A jelenlegi világunkban a hulladéktermelés olyan gyors ütemben növekszik, hogy ha a jelenlegi tendencia fennmarad, az ISWA felmérései és kutatásai alapján a hulladék mennyisége 2050-re akár majdnem meg is duplázódhat, 2060-ra megtriplázódhat.

Az International Solid Waste Association (Nemzetközi Szilárdhulladék Szövetség) egy olyan nemzetközi hálózat, mely hulladékkal foglalkozó szakembereket és szakértőket tömörít magába világszerte. Küldetésük a fenntartható és professzionális hulladékgazdálkodás előmozdítása és fejlesztése világszerte, valamint a körforgásos gazdaságra való áttérés elősegítése.

A Szövetség számos más tanulmánya mellett ezúttal egy olyan kiadványt készített, melyben olyan esettanulmányokat, újrahasznosítási innovációkat és kezdeményezéseket gyűjtött össze, melyek hatékony módszerei a fenntartható gyakorlatok előmozdításának. A Nemzetközi kezdeményezések a műanyagszennyezés legyőzésére című kiadvány inspirációként szolgál és támogatja a műanyag- és hulladékszennyezés leküzdéséhez sürgősen szükséges paradigmaváltást. Ezek a projektek kiemelik az együttműködés, a kreativitás és a fenntartható gyakorlatok fontosságát a műanyagszennyezés kezelésében. Közös munkával és a bevált gyakorlatok megosztásával csökkenthető a műanyagszennyezés, és tisztább, fenntarthatóbb jövőt teremthető mindenki számára.

A kanadai Ottawában megrendezett INC-4 konferencián bemutatott jelentésben négy nagy csoportban ismertetik a különböző esettanulmányokat: szemléletformálás, közösségi alapú innovációk, újrahasznosítási innovációk és szakpolitikai keretek.

Újabb hatalmas elismerés a MiReHu csaptának, hiszen a világ legnagyobb hulladékgazdálkodási szövetsége, az ISWA ezúttal a MiReHu Nonprofit Kft. szemléletformálási programját is a bemutatandó jó gyakorlatok közé választotta.

A tanulmány itt érhető el:

https://www.iswa.org/wp-content/uploads/2024/04/2024-ISWA-Global-Initiatives-to-Beat-Plastic-Pollution.pdf