Megnyílt a MaKuckó a MiReHu telephelyén

Újabb elemmel bővült a MiReHu Nonprofit Kft. szemléletformáló tevékenysége az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten.
A MaKuckót Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője és Veres Pál Miskolc város polgármestere adta át.

MaKuckó - az upcycling népszerűsítéséért

A MaKuckó egy kárpitos javító műhely, melynek segítségével azt mutatják be hogyan lehet új életet adni a régi bútoroknak a használt textíliák felhasználásával. A MaKuckó a Miskolci Újrahasználati Központ részévé vált, amely nevét a MiReHu által korábban bevezetett MaKuka brandhez illesztetten kapta.

A MiReHu elsőként lépte meg az ország újrahasználati központjai közül, hogy nemcsak fogadják és tovább adják a felajánlott bútorokat, hanem fel is újítják azokat. A javító tevékenység során minden esetben teljesen egyedi darabok készülnek a textilek változatossága miatt, amely a tárgyak, bútorok imázsát jelentősen megnöveli, egyedi értéket teremtve. Az egyedi dizájn, a régi bútorok és textilek kombinációja magában hordozza a trend diktálást, a tevékenységük vonzóvá teszi az újrahasználatot, új divatot teremthet a jövőben, melynek önálló brandje az egyediséget szimbolizáló MakuArt.

Ezzel a Társaság szemléletformáló tevékenysége a reuse (újrahasználat), a recycling (újrahasznosítás) mellett az upcycling (értéknövelő újrahasznosítás) népszerűsítésére is kiterjed mostantól.

MakuSpace – teret adunk az alkotásnak

A MaKuckó mellett ugyanezt a célt szolgálja a Cég székhelyén korábban konferenciateremként használt helyiség alkotó térré alakítása is, mely szintén illeszkedve a MaKuka brandhez a MakuSpace nevet kapta. Ez a meglévő szemléletformáló programok legújabb eleme, ahol az idelátogató gyermekeknek megmutatják, hogy mi mindenre használható a textilhulladék. Teszik mindezt úgy, hogy a tanulók animátorok irányításával maguk is készíthetnek tolltartót, melyet ajándékba meg is kapnak.

Az alkotó tér úgy került kialakításra, hogy annak programjai kiterjeszthetőek újabb és újabb upcycling elemekkel, hogy valamennyi generációnak megfelelő programot tudjanak biztosítani, így a gyerekek mellett a felnőtteknek is megadva a lehetőséget csapatépítés keretén belül a környezetbarát alkotásra, tanulásra a hulladékgazdálkodás legfontosabb elemeinek témakörében.

Szemléletformálás és brand építés

A MiReHu tudatos brand építést folytat annak érdekében, hogy helyi és országos szinten is legyen egy márka, amihez a hulladékgazdálkodás, a fenntarthatóság, a szemléletformálás, a környezettudatosság társul. A borsodi nyelvjárásban előforduló makuka szóra esett a választás az áthallásossága miatt, hiszen tartalmazza a hulladékgazdálkodás alap eszközét a kukát, így megszületett a MaKuka brand. A szemléletformálás terén így valamennyi fejlesztésük ezt a nevet viseli. Hulladékgazdálkodási nyári élményprogramjuk a Makukáció, az általuk épített elektromos kukásautók, a kisebbeké a MakuTruck, a nagyobbaké a MakuTruck XL, a guruló szelfipontjuk a MakuTaxi nevet viseli. Ebben a sorban foglal helyet innentől a javítás, alkotás és értékteremtés jegyeként a MaKuckó, a MakuSpace és a MakuArt.

A MiReHu tevékenységeiről és egyedi programjairól a társaság honlapján és facebook oldalán tájékozódhatnak.