Szintet lépett a Mirehu az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai versenyében

A Mirehu Nonprofit Kft. Európában a 15., Magyarországon pedig a 10. születésnapját ünneplő Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) hazai versenyében az elmúlt évek kimagasló eredményeinek és a mostani a „Legyen veled az R-power, Legyél Te is szuperhős!” programjának köszönhetően különdíjban részesült. A különdíjjal az akciót a zsűri az EWWR nemzetközi díjára is jelölte.

Az eseményre 284 akciót regisztráltak, mellyel Magyarország Európa élmezőnyébe került. A rendezvényen az Európai Hulladékcsökkentési Hét elismeréseit Raisz Anikó Energiaügyi Minisztérium Környezetügyért és Körforgásos Gazdaságért Felelős Államtitkár adta át. A díjazottak bemutatása során kiemelték a Mirehu Hulladékcsökkentési Heteken végzett korábbi szakmai tevékenységét, amely a különdíj odaítéléséhez vezetett.

A mostani versenyben a Mirehu csapata olyan akciósorozatot hajtott végre az online és a fizikai térben, mely minden esetben a csomagolási hulladék termelés csökkentésére, illetve annak megelőzésére fókuszált az Európai Unió irányelveivel összhangban.

A Legyél Te is Szuperhős! programmal 600 ezer embert szólítottak meg azzal a céllal, hogy olyan hiteles tudást adjanak át, amely egyidőben cselekvésre is ösztönöz. A közösségformáló és kapcsolatépítő programban a résztvevők önálló akciószervezőkké váltak, hiszen a projekt lényege az volt, hogy az iskolásoknak a saját környezetüket kellett bevonni a versenybe. El kellett érni, hogy minél többen ismerjék meg a csomagolásokról szóló oktatási anyagot és töltsék ki a kvízt, egyfajta hálózatot kiépítve. A verseny második fordulójába azok juthattak be, akik a legtöbb embert vonták be az edukációs játékba.

A második forduló már az EWWR hetén átadott, egyedülálló hulladékgazdálkodási parkban, a környezeti hatásunkat csökkentő nemzetközi gyűjtő megnevezések után elnevezett R-parkban került megrendezésre, mely a cég központjában, zöld környezetben található. A természet és a hulladékgazdálkodás harmóniájában, inspiráló közegben járták be a Szuperhősök a 7 körből álló, gondolatébresztést és cselekvésre ösztönzést szolgáló tartalommal megtöltött, csomagolási hulladékokra fókuszáló tanösvényt, ahol további ismeretekre tehettek szert.

A szuperhős program részeként csomagolás témájú ösztönző küldetésekkel, meghökkentő ismeretterjesztő képekkel indítottak kampányt a közösségi médiában, valamint csomagolási hulladékból készült jelmezversenyt is tartottak.

Egész hetes gerillamarketing akciót folytattak a saját készítésű Photoshock fallal, 9 alkalommal a város legforgalmasabb helyein „sokkolták” a lakosságot az egy ember által egy hónap alatt megtermelt csomagolási hulladékmennyiség installációjával.

Az oktatási akciók részeként 2 napon keresztül 2 általános iskola 20 osztálya vehetett részt a LEGO játékokra épülő fenntarthatósági RESZETT foglalkozáson.

A hulladékcsökkentési hetén megtartott iskolai tanóráik keretén belül kb. 650 diák kapott szemléletformáló oktatást a csomagolási hulladékokról, a megelőzésről és az újrahasznosításról.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az iskolai programot kiterjesztették a szociálisan hátrányos helyzetű családokra, ahol különösen fontos megmutatni a helyes hulladékkezelési gyakorlatot. Három fordulóban mintegy 100 ember vett részt a CSR programon.

Sajátos módon emlékeztetett a megelőzés fontosságára a P2P (Packaging to Product) közösségi program, ahol fólia hulladékból készültek REpackBag bevásárló táskák workshop keretében, melyből egyedi módon egy Traccsparti során egy óra alatt 300 db került kiosztásra a helyi piacon, ahol a legtöbb SUP csomagolószer van még mindig használatban. Az akcióban a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet, hogy legyen nálunk mindig táska és hogy a piacon nem kell mindent becsomagolni, hiszen a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt biocsomagolásként védi a héja.

A hét záróeseménye a Zero Waste on Ice nevet viselő csomagolásmentes közönségkorcsolyázás volt, melyhez a belépő egy rövid csomagolási hulladékos tematikájú kvíz volt, melyet közel 500-an töltöttek ki.

A Mirehu csapata büszke arra, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi fotópályázatán megszerzett első és harmadik helyezés után az eseményhez kapcsolódóan egy újabb elismerést kapott.

 

A borítóképen Raisz Anikó Energiaügyi Minisztérium Környezetügyért és Körforgásos Gazdaságért Felelős Államtitkár és Ladányi Roland a Mirehu ügyvezetője

 

Képek